Piekę filety z kurczaka i nadziewam je prostym farszem. Są soczyste i pełne smaku

Dodano:
Faszerowane filety z kurczaka Źródło: Shutterstock / AS Foodstudio
Ostatnio wymyśliłam świetny sposób na filet z kurczaka. Najpierw piekę go w całości, a potem nacinam i nadziewam pysznym farszem. Mięso jest soczyste, jak nigdy, a z faszerowaniem nie ma żadnego problemu.

Filet z piersi kurczaka można przygotować na mnóstwo sposobów. W moim domu największym wzięciem cieszy się zawsze nadziewany filet z kurczaka. Czasem jest jednak problem, by go napełnić farszem, bo nadzienie wypływa w czasie przygotowania lub pieczenia. Ostatnio jednak wpadłam na pomysł, jak nadziać filet z kurczaka bez tych wszystkich trudności. Po prostu piekę go w całości, a dopiero potem przekładam farszem. Taki obiad jest prosty do zrobienia i wybornie smakuje.

Jak piec filet z piersi kurczaka, by był soczysty?

Filet z piersi kurczaka potrafi wyjść pyszny i soczysty. Pod warunkiem jednak, że się go odpowiednio przygotuje. Tu jednym z najistotniejszych etapów jego przyrządzania jest pieczenie. To właśnie pieczenie przede wszystkim decyduje o tym, czy mięso wyjdzie soczyste, czy suche. Filet z piersi kurczaka to chude, delikatne mięso, któremu wyjątkowo nie służy zbyt długa obróbka termiczna. Może ona powodować, że mięso wysuszy się i będzie niesmaczne.

Jak zatem piec filet z piersi kurczaka, by wyszedł soczysty? Należy przestrzegać temperatury i czasu pieczenia. Jeśli pieczesz filet z piersi kurczaka w całości, nastaw piekarnik na 180 stopni Celsjusza z ogrzewaniem góra-dół i piecz go 25-30 minut. Jeśli filet z piersi kurczaka zostanie pokrojone na mniejsze kawałki, piecz go odpowiednio krócej. Po upieczeniu daj odpocząć mięsu przez 5-7 minut. W tym czasie zawarte w nim soki równomiernie się rozejdą, zapewniając filetowi doskonały smak i soczystość.

Jak zrobić pieczony filet z piersi kurczaka z soczystym farszem?

Jeśli chcesz sobie ułatwić zadanie, nadziej filet z piersi kurczaka dopiero po upieczeniu. Przy okazji farsz nie wyschnie i całość będzie smakowała znakomicie. Taki farsz bez pieczenia zastąpi też doskonale sos do mięsa.

Przepis: Pieczony filet z kurczaka z soczystym farszem

Pieczone filety z piersi kurczaka przełożone soczystym farszem z twarogu i szpinaku

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
260 w każdej porcji

Składniki

  • 4 pojedyncze filety z piersi kurczaka
  • 4 ząbki czosnku
  • papryka mielona słodka i ostra
  • 2 łyżki oleju
  • 200 g twarożku kanapkowego
  • 1 łyżka majonezu
  • 50 g świeżych liści szpinaku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przyprawianie i pieczenie filetaFilety oczyść, opłucz, osusz. Oprósz solą, pieprzem i papryką. 2 ząbki czosnku obierz, przeciśnij przez praskę. Natrzyj nimi i olejem każdy filet. Odstaw na co najmniej pół godziny. Piecz ok. 30 minut w 180 stopniach Celsjusza.
  2. Przygotowanie farszuW czasie, jak kurczak się piecze, przygotuj farsz. Liście szpinaku przebierz, opłucz, osusz, dość drobno posiekaj. Twarożek wymieszaj z majonezem, przeciśniętymi przez praskę 2 ząbkami czosnku, posiekanym szpinakiem, odrobiną soli i pieprzu.
  3. Nadziewanie filetówUpieczone filety z piersi kurczaka pozostaw w ciepłym miejscu na 5-7 minut. Po tym czasie każdy natnij dość głęboko z boku, tworząc kieszonkę. Kieszonki napełnij twarogowym farszem.

Inne pomysły na nadzienie do pieczonego fileta z kurczaka

Upieczony filet z piersi kurczaka możesz nadziać nie tylko farszem z twarogu i szpinaku. Pieczenia nie będzie też wymagało nadzienie przygotowane np. z gęstego jogurtu naturalnego, świeżego ogórka i czosnku czy pasta z suszonych pomidorów. Nacięty filet z piersi kurczaka warto też nadziać np. grillowanymi warzywami albo sałatką z dodatkiem startego żółtego sera i majonezu.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...